Badania pokazują, że dofinansowanie posiłków w firmie to jednak z najbardziej cenionych form gratyfikacji dla pracowników. To rozwiązanie przynosi korzyści nie tylko pracownikom, ale również pracodawcy. Zespół jest zmotywowany do...
Tekst przeczytasz w ok. 3 minuty.
Badania pokazują, że dofinansowanie posiłków w firmie to jednak z najbardziej cenionych form gratyfikacji dla pracowników. To rozwiązanie przynosi korzyści nie tylko pracownikom, ale również pracodawcy. Zespół jest zmotywowany do pracy i ma energię do działania, co w efekcie zwiększa produktywność pracowników. W poniższym artykule podpowiadamy zatem, jak wybrać odpowiedni catering dla firm.
Jak wybrać catering dla firm?
Na rynku znajdziesz różne opcje wyżywienia. Jaki catering dla firm wybrać? Przed podjęciem decyzji o współpracy zwróć uwagę na takie kwestie jak:
- Potrzeby pracowników – warto przeprowadzić ankietę wśród pracowników, dzięki czemu poznasz ich potrzeby i oczekiwania.
- Forma cateringu – musisz się zastanowić, czy lepszym wyborem będzie codzienne dowożenie obiadów z jednego konkretnego miejsca, czy swego rodzaju kiosk elektroniczny. W przypadku tej drugiej opcji pracownicy sami zamawiają lunch z różnych lokali i wybierają te dania, które im odpowiadają.
- Menu – każdy lubi co innego, a więc najlepszym rozwiązaniem będzie catering dla firm z różnorodnym menu. Pracownicy powinni mieć dostęp do diety wegetariańskiej, jak i mięsnej. Niektóre osoby wymagają specjalistycznych diet, jak na przykład bezglutenowa. Warto pomyśleć o różnych opcjach do wyboru.
- Łatwość zamawiania – zwróć uwagę na możliwość zamówienia posiłku przez stronę www, aplikację lub kiosk elektroniczny. Obsługa powinna być intuicyjna i łatwa.
Jakie korzyści dla pracodawcy przynosi catering firmowy?
Catering dla firm (Warszawa i wiele innych miast w Polsce) przynosi wiele korzyści nie tylko pracownikom, ale też pracodawcy. Oto najważniejsze z nich:
- Outsourcing – nie musisz organizować stołówki i kuchni na terenie firmy, ani martwić się przygotowywaniem posiłków. Oznacza to niższe koszty i oszczędność czasu.
- Opłata tylko za zamówione posiłki – opcje abonamentowe nie są dobrym rozwiązaniem. Najlepszy catering dla firm to taki, w ramach którego w kwocie dofinansowania płacisz tylko za zamówione posiłki.
- Lepsza wydajność pracowników – posiłek w czasie pracy jest bardzo ważny, dodaje energii i zwiększa efektywność. Posiłki są dowożone punktualnie, a Twoi pracownicy nie muszą tracić czasu na organizowanie sobie lunchu. Catering czeka na pracownika w momencie, gdy zaczyna się przerwa w pracy.
- Kontrola wydatków – korzystając z profesjonalnego cateringu, zyskujesz wgląd w statystyki i śledzisz bieżące wydatki. Pozwala to wyciągnąć wnioski na temat korzystania z cateringu przez pracowników i przekonać się, że są zadowoleni z takiego benefitu.
Jak widać – dofinansowanie posiłków i dobrej jakości usługi cateringowe przynoszą wiele korzyści obu stronom. Zamów obsługę cateringową dla swoich pracowników i ciesz się wydajnym teamem!
usinfo.pl